Wina kuchni francuskiej są nierozerwalnie z kuchnią Francji.

Francuska „cuisine” to nierozerwalna część dziedzictwa kulturowego Francji. Wina kuchni francuskiej smakują najlepiej w towarzystwie odpowiednio dobranego jedzenia. Smakosze tejże kuchni mogą pokusić się, aby skosztować regionalne wino francuskie w towarzystwie potraw pochodzących z tego samego regionu. Tu jest w czym wybierać, ponieważ regionów winnych we Francji nie brakuje. Można zacząć od delikatnych, kwiatowych nut z Alzacji, poprzez wytrawne czerwone wina z Bordeaux i Burgundii kończąc na vin de pays z Langwedocji-Raussillon. Jednak przede wszystkim wina kuchni francuskie świetnie smakują podane do tradycyjnych serów długodojrzewających. Takie sery podaje się również podczas degustacji, ponieważ dobre wino francuskie cechuje się długim (długotrwającym) smakiem.Taki zabieg stosuje się, aby degustator mógł odróżnić smak degustowanego trunku. Wino francuskie polecamy także do domowej degustacji – najlepiej w towarzystwie aromatycznych francuskich serów i innych potraw.