Jak odpowiednio wybrać ser do wina?

Zapewne każdy słyszał, że odpowiedni ser do wina wzmacnia i uwydatnia walory trunku. Jednak jak każdy temat poruszający kwestię smaku, również temat połączenia win i serów budzi wiele kontrowersji oraz sprzecznych opinii. Każdy ma swój własny gust i wyrobiony smak, ciężko więc jest stwierdzić, które sery stanowią idealną parę dla konkretnych win. Istnieje jednakże kilka ogólnych zasad ułatwiających znalezienie odpowiedzi na pytanie: Jak dobrze wybrać ser do wina. O tychże zasadach mogą Państwo przeczytać na naszym portalu.

Biorąc pod uwagę skład wina i sera mogłoby się wydawać, że tworzą ze sobą idealną parę. I rzeczywiście, dobrze dobrane wino oraz współgrający z nim ser wzmacniają wzajemnie swoje aromaty oraz strukturę. Co ciekawe, białko zawarte w serze łagodzi działanie garbników w winie.

Niestety najczęstszym powodem niepowodzenia w tej dziedzinie jest zły dobór sera. Pamiętajmy, że ten o zbyt intensywnym aromacie może przytłoczyć smak trunku. Idealnym przykładem sera o zbyt mocnym aromacie jest dojrzewający brie, do którego ciężko jest dobrać dobre wino.

Wybrane kombinacje win z serami:

Château Les Paques Sauvignon Blanc oraz ser kozi Chevre
Cantina Castelnuovo Cabernet Sauvignon i ser Montrachet
Sassobigio, Chianti Classico i ser Parmigniano Reggiano
Pedro Martinez Alesanco, Rioja oraz ser Manchego

Teraz będą Państwo mogli odpowiednio dobrać ser do wina. Zapraszamy do zakupów!