Szkolenia sommelierskie i kelnerskie
Skarbnica Win z chęcią zabierze Państwa w podróż w nieznane i przybliży Państwu arkana wiedzy o winie.
Dlaczego warto szkolić z wiedzy o winie?
Wino już od wielu lat jest nieodłącznym elementem menu restauracyjnego. Niestety, często jest traktowane po macoszemu ze względu na brak wiedzy wśród kelnerów, a efektem tego są zalegające na półkach butelki. Jest to ogromna strata dla restauracji – otwarcie jednej butelki wina jest w stanie zapewnić restauratorowi pięciokrotnie większy zysk niż podanie pojedynczego napoju.
Aby być pewnym, że Wasi współpracownicy sprawnie poruszają się w tematach związanych z winem, konieczne jest częste szkolenie z wiedzy o winie i szlifowanie umiejętności sprzedażowych. Dlaczego jest to tak ważne?
- Wino posiada zdecydowanie wyższą marżę niż zwykłe napoje
- Wino pobudza apetyt gościa, co daje możliwość dodatkowej sprzedaży
- Swobodny i poprawny serwis zapewnia pozytywne odczucia wśród gości
- Kompetentna obsługa podnosi renomę restauracji
My szkolimy, Ty sprzedajesz
Wieloletnie doświadczenie i zgromadzona wiedza stały się dla nas punktem wyjścia do opracowania programu szkoleń z wiedzy o winie.
Wiedza o winie tylko z zewnątrz wygląda groźnie i nieprzystępnie. Rodzaje szczepów, zbiorów, dojrzewanie wina, jego późniejsze podawanie, rodzaje kieliszków – to wszystko przeraża nowicjuszy. Niesłusznie! Aby dobrze wypaść przed gośćmi restauracji, należy pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą zwiększyć sprzedaż.
Szkolenia sommelierskie
Przybliżają zespołowi kelnerskiemu wiedzę o winie, rozpoczynając od podstaw, by na kolejnych szkoleniach coraz bardziej pogłębiać ich wiedzę.
Szkolenia kelnerskie
Szkolimy również z zakresu poprawnej obsługi gości restauracyjnych, a także stawiamy nacisk na aspekty sprzedażowe pracy kelnera.
Co wchodzi w skład naszych szkoleń?
WIEDZA
Szkolenia z wiedzy o winie prowadzi sommelier z doświadczeniem szkoleniowym. Zajęcia prowadzone są swobodnie i bez zadęcia, co sprawia, że szkolenie nie jest przymusem, a przyjemnością!
NAUKA SERWISU
Dopiero otwarcie kilku butelek wina daje swobodę serwisu przy gościach. Dlatego na każde szkolenie przywozimy ze sobą „butelki ćwiczebne”, na których kelnerzy mogą trenować otwieranie.
MATERIAŁY
Na szkoleniu zapewniamy materiały, które zawierają podstawową wiedzę i pojęcia, które musi poznać Twój zespół. Zostawiamy również miejsce na ocenę wina, by wspomóc proces zapamiętywania i nauki.
POWTÓRKI
Przez cały okres trwania współpracy zapewniamy taką ilość szkoleń, jakiej potrzebujesz. Jeżeli w trakcie sezonu zmieni się Twój zespół, przyjedziemy i przeszkolimy jeszcze raz! Powtarzanie to klucz do nauki!