Położenie geograficzne,na skrzyżowaniu wpływów rzymskich i germańskich, opowiada własną historię: kultury, która sięga czasów rzymskich, którą ożywili Merowingowie i Karolingowie spożywający ogromne ilości czegoś, co nazywali ‚pobudzającym środkiem wzmacniającym, który uszczęśliwia”. Pod koniec pierwszego tysiąclecia, już 160 alzackich wiosek uprawiało winorośle, a z nastaniem średniowiecza, wina Alzacji należały do najbardziej cenionych w całej Europie. Uprawa wina w Alzacji sięgnęła szczytu w XVI-tym wieku. Ów okres rozwoju przerwała brutalnie wojna trzydziestoletnia (1618-1648), która zupełnie zniszczyła region. Ograbiony, wyludniony i zniszczony przez choroby region był bardzo słaby, skutkiem czego prawie zanikła działalność handlowa. Uprawa win powróciła całe trzy stulecia później, po pierwszej wojnie światowej. Wtedy to winiarze przyjęli politykę ‚najważniejsza jest jakość’ i postanowili produkować wina jedynie z regionalnych szczepów wysokiej jakości. Od 1945 roku polityka ta została wzmocniona dzięki wyznaczeniu okolic winnic oraz surowemu przestrzeganiu praw dotyczących produkcji i winifikacji. Wreszcie wysiłki te nagrodzone zostały poprzez przyznanie statusu Appellation d’Origine Contrôlée , AOC Alsace Grand Cru w 1975 i AOC Crémant d’Alsace w 1976. Dzisiaj do producentów i handlarzy dołączyła CIVA i wspólnym wysiłkiem promują oni wizerunek win alzackich na całym świecie.

 

Masywowi Wogezów chroni Alzację przed ruchami mas powietrza znad oceanu, dzięki czemu region ten charakteryzuje się najniższą średnią opadów we Francji (jedynie 400-500 mm w roku) oraz ciepłym, suchym i słonecznym klimatem. Tutejsze winnice usytuowane są na zboczach Wogezów (na wysokości od 200 do 400 m n.p.m) korzystają więc ze wspaniałych warunków atmosferycznych i doskonałego nasłonecznienia. Dzięki wyjątkowemu klimatowi alzackie winorośle dojrzewają powoli, osiągając niezwykły, elegancki smak, aromat i zapach. Alzacka gleba składa się z mieszaniny granitu, wapieni, łupków i piaskowców. Ta różnorodność pozwala na uprawę najlepszych szczepów, a alzackie terroir sprawia, że każde produkowane wino może poszczycić się unikalnym i niezwykłym charakterem. Alzackie winnice zajmują łącznie aż 15,000 ha.

 

Wina alzackie powinny być podawane schłodzone (jednak nie zmrożone). Idealną temperaturą dla win z Alzacji jest 8-10°C (wina z Alzacji oraz Alsace Grand Cru) oraz 5-7°C dla Crémant d’Alsace. Najlepszym kieliszkiem do podawania win z Alzacji będzie kieliszek w kształcie tulipana, zwężający się ku górze – dzięki takiemu kształtowi kieliszka do głosu dojdzie całość zapachów oraz aromatów wina. Kieliszka nie należy napełniać w całości.

 

Wina alzackie nie wymagają długich lat dojrzewania, zazwyczaj doskonale nadają się do picia po okresie od 6 miesięcy do 5 lat. Jednak w przypadku wyjątkowych roczników Grand Cru, Vendanges Tardives i Selection de Grains Noble wskazane jest leżakowanie, najlepiej w niezbyt wilgotnej ani suchej piwnicy. Niektóre z alzackich win charakteryzują się lekko musującym posmakiem na podniebieniu, dzieje się tak w przypadku win, które butelkowano dość wcześnie z uwagi na konieczność zachowania ich młodzieńczej świeżości. Wina z Alzacji zawsze powinny być przechowywane w pozycji leżącej, w temperaturze 10-15°C. Obecność delikatnego krystalicznego osadu na dnie butelki jest całkowicie naturalnym zjawiskiem i oznaką nadzwyczaj dobrego wina.