Wina chilijskie przeszły długą drogę od swoich początków do światowej ekspansji i popularności. Uprawa winorośli w Chile rozpowszechniła się wraz z przybyciem hiszpańskich misjonarzy w XVI wieku. Przez długi czas winnice zlokalizowane były w okolicach klasztorów gdzie wyrabiano wino mszalne. W połowie XIX wieku Chile stało się największym producentem win w Ameryce Łacińskiej. W 1851 roku do kraju przybył Silvestre Ochagavia który przywiózł doświadczenie z pobytu we Francji i zajął się uprawą takich szczepów jak Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Pinot Noir, etc. oraz Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Semillon.
W latach 80-tych XXgo wieku Chile otworzyło się na rynki zewnętrzne. Pojawiły się wtedy inwestycje zagraniczne oraz nastąpiła modernizacja większości winnic. W związku z tym oraz rosnącą modą na wino w świecie, wina chilijskie stały się bardzo popularne. Dobra passa na eksport win chilijskich trwa po dziś dzień.
Chile ma obecnie 70 000 hektarów winnic z czego wytwarzane jest 5 000 000 hl wina rocznie. Średnia konsumpcja roczna na jednego mieszkańca to 35l.
Wina chilijskie, takie jak Carmenere mogą mieć tysiące twarzy, mogą być delikatne i lekkie, jak również głębokie i mocne. Wina chilijskie reprezentują beztroską południowoamerykańską radość. Aromat rozkosznie rozlewa się po podniebieniu bez zbędnej pretensjonalności, a w każdej butelce drzemie rozpalone słońce południa.
Regiony uprawy wina w Chile to: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central i Sur.
Atacama: nazwa regionu pochodzi od nazwy pustyni. Winogrona uprawiane są tu jedynie w dolinach rzek. Większość zbiorów przeznaczona jest na produkcję Pisco.
Coquimbo: Położony między Pustynią Atacama a Aconcaguą.Większość win tu uprawianych to Muscatel i Pedro Ximenez.
Aconcagua: nazwa od Doliny Aconcagua. Region gorący i suchy, w którym regularnie powstają wina wysokiej jakości. W lecie temperatura rzadko spada poniżej 30 stopni.
Valle Central: znajduje się w środkowym Chile. W dolinach Maipo, Curico, Cachapoal i Colchagua powstają najpopularniejsze wina chilijskie. Panuje tu nabardziej optymalny klimat do produkcji wina.
Sur: Region wysunięty najdalej na Południe. Chłodniejszy klimat szczególnie pasuje do produkcji białych win.