Otwieranie wina może samo w sobie być rytuałem. W końcu kto to z nas nie lubi widoku odkorkowywania butelki dobrego wina?
Poniżej mogą Państwo poznać sześć kroków do właściwego otwierania butelki wina.
- Otwórz ostrze korkociągu i użyj go do ściągnięcia folii z szyjki wina. Należy pamiętać, że powinno się usunąć całą folię z szyjki.
- Zamknij ostrze korkociągu i przetrzyj szczyt korka wilgotną serwetką. Ta czynność pozwoli Ci usunąć wszelkie zanieczyszczenia, które zebrały na korku.
- Otwórz spiralę korkociągu. Jedną ręką przytrzymaj szyjkę butelki, drugą – korkociąg.
- Wbij spiralę korkociągu w środek korka, trzymając go tak prosto jak to możliwe. Jest to o tyle ważne, że jeżeli nie trafimy w środek, bardzo łatwo ukruszyć, a nawet całkowicie zniszczyć korek. Naciskaj go i powoli obracaj w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara tak długo, dopóki korkociąg nie wbije się prawie cały w korek.
- Przytrzymaj mocno butelkę, chwyć mocno uchwyt korkociągu i pociągnij prosto do góry. Korek powinien całkiem wyjść z butelki. Pamiętajmy, że otwieranie wina powinno przebiec tak, by korek nie wydał charakterystycznego dla otwieranej butelki dźwięku.
- Przetrzyj jeszcze raz szyjkę butelki chusteczką by usunąć resztki korka.
Otwieranie wina zakończone! Nie pozostaje nic innego jak delektowanie się smakiem naszego trunku.
Wino po otwarciu powinno być spożyte w miarę szybko, najlepiej w tym samym dniu, gdyż w kontakcie z powietrzem trunek utlenia się i zaczyna tracić swoje właściwości.