Zbiór winogron stanowi nie tylko pierwszy krok na drodze do otrzymania gotowej butelki wina, ale jest to także najbardziej pracowity okres dla winiarzy w całym roku.
Dojrzałość winogron jest kluczowym czynnikiem wpływającym na jakość wina. Każdego roku, data rozpoczęcia zbiorów różni się ze względu na zjawiska klimatyczne.
Jeśli celem winiarza jest uzyskanie bardzo dojrzałych winogron, musi on monitorować ich zawartość cukru tak, aby owoce zachowały pełną kwasowość. Najlepszym miesiącem jest wrzesień. Jest wtedy ciepło i sucho. Brak deszczu jest istotny – głównie ze względu na pożądany niski stopień nasiąknięcia owoców wodą. Kiedy już winiarze mają pewność, że winogrona nadają się do wyrobu wina – następuje ich zbiór, czyli winobranie.
Obecnie, zbiory ręczne ustępują miejsca zbiorom mechanicznym. Mechaniczna metoda zbioru winogron bywa jednak zbyt inwazyjna. Może znacznie uszkodzić owoce i wpłynąć na ich jakość. Przy produkcji win czerwonych zbiór maszynowy nie powoduje tak wyraźnych strat jakości, jak w przypadku win białych. Dlatego też wielu czołowych producentów decyduje się dziś na takie właśnie rozwiązanie. W przypadku win, które cieszą się dużą renomą – z reguły owoce zbierane są jednak ręcznie.
W naszym sklepie zdecydowaną większość stanowią wina wyprodukowane z winogron zbieranych ręcznie. Jednym z licznych win godnych polecenia, którego owoce zebrane zostały właśnie tą metodą, jest Château Meillac Bordeaux Superieur z 2007 roku. Wino posiada rubinową barwę, jest pełne tanin i korzennych nut. Jest to propozycja mocno owocowa, oparta głównie na nutach czarnej porzeczki i maliny. Château Meillac jest winem wysokojakościowym, w dodatku atrakcyjnym pod względem ceny – już teraz 39.90 zł. Serdecznie zapraszamy do zakupów!