Garbniki (inaczej taniny) są naturalnymi konserwantami i jednym z elementów, które umożliwiają winu długowieczność. Ich głównym źródłem są skórki owoców oraz pestki. Innym źródłem może być również drewno z którego wytwarzane są beczki i kadzie – w tym wypadku często wykorzystywany jest dąb francuski. Wyższy poziom garbników cechuje wina czerwone, ponieważ wytwarzane są one z owoców wraz z ich skórkami.
Odczucie, które pozostawiają taniny określa się często jako „szorstkie” lub „ściągające”. To wrażenie jest nasilone podczas degustacji młodych win, które nie są jeszcze wystarczająco „ułożone” – czyli miały zbyt mało czasu na zrównoważenie aromatów.
Wszystkie wina cechują się wyższą lub niższą kwasowością, w białych winach jest ona lepiej wyczuwalna, choć winiarze starają się osiągnąć idealny balans. Kwaśność jest bardzo ważnym czynnikiem w procesie starzenia wina.