Historia
Właścicielem posiadłości jest Jean-Jacques Dubois, który jest bardzo znanym, szanowanym i wielokrotnie nagradzanym wytwórcą wina. W XVIII wieku na teren posiadłości stanowił własność Księcia Riechelieu, który przyjeżdżał tu na polowania.
Odmiana gron, Uprawa
Od początku istnienia Château Cassagne Haut-Canon jej właściciele dokładają wszelkich starań, by produkowane wina były najwyższej jakości. Wina wytwarzane są w winnicy Chateau Cassagne Haut-Canon pochodzą są z najsłynniejszych francuskich gatunków winogron: Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon. Dzięki bardzo rygorytycznej selekcji krzewów winnych, w produkowanych winach uwydatnione jest całe bogactwo terroir Château Cassagne Haut-Canon, a każdy łyk tutejszego wina pozostawia w ustach niezapomniane wrażenia. Ta położona na małym, stromym wzgórzu winnica jest szczególnie bogata i różnorodna: reprezentowane są na niej wszystkie typowe rodzaje ziemi tej apelacji. Poszukiwanie równowagi pomiędzy odmianami gron wydobywa całą charakterystykę regionu, gdzie w większości mieszają się Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon.
Winifikacja
Proces winifikacji skupia się na starannym sortowaniu winogron, dokładnym ich oczyszczeniu oraz na długiej fermentacji, która przeprowadzana jest w ściśle kontrolowanych temperaturach i dostosowywana do każdego wina. Następnie winiarze starannie mieszają sok, przez co uzyskują idealną równowagę pomiędzy mocą a bogactwem aromatów. Dojrzewanie w beczkach (30 do 40% nowych beczek) dodaje winom złożoności i subtelności.
Gleba
Chateau Cassagne Haut-Canon znajduje się w najwyższym punkcie regionu Fronsac i może poszczycić najlepszą w tej appelacji ekspozycją winorośli. Jest jedną z najbardziej stromych winnich w Bordeaux. Rośnie tu szczep Cabernet Sauvignon.