Wina hiszpańskie na przestrzeni zaledwie kilkunastu lat zyskały w Polsce szerokie grono odbiorców, a ich popularność stale rośnie. Rioja bezbłędnie łączy w sobie hiszpański temperament, pasję i wiekową tradycję wzbogaconą o francuskie doświadczenie. To właśnie te pierwiastki składają się na narastający sukces tego hiszpańskiego wina.
Najbardziej znaczącym regionem winiarskim Hiszpanii jest położona w północno-środkowej części kraju Rioja. Wino, którego nazwa pochodzi właśnie od nazwy regionu, gdzie jest produkowane, jako pierwsze zostało zakwalifikowane do grupy win posiadających Denominacion de Origen (DO). Od 2010 roku, jako jeden z trzech regionów może poszczycić się posiadaniem najwyższego w Hiszpanii stopnia apelacji – DOCa. Smak-wina.pl w swojej ofercie ma jedynie wina hiszpańskie z takim pochodzeniem.
Istnieje prosty sposób na to, żeby ocenić klasę wina pochodzącego z regionu Rioja. Jego jakość oraz walory ocenia się bowiem na podstawie czasu leżakowania w butelkach i starzenia w tradycyjnych bordoskich beczkach.
Aby sprawdzić kategorię wina należy najpierw sprawdzić, jaki kolor widnieje na kontretykiecie butelki:
JOVEN – młode wina hiszpańskie wypuszczane do sprzedaży w pierwszym lub drugim roku od momentu wyprodukowania, dzięki czemu charakteryzują się owocowym smakiem i zdecydowaną świeżością.
CRIANZA –wina hiszpańskie o wysokiej jakości. Wina czerwone poddawane są starzeniu w dębowych beczkach przez okres od dwóch do trzech lat(w przypadku wina białego okres ten wynosi pół roku), a następnie przez co najmniej kilka miesięcy w butelkach. Charakteryzują się, podobnie jak JOVEN, świeżością i owocowym smakiem, jednak wzbogacone są subtelnymi beczkowymi aromatami.
RESERVA – wina hiszpańskie o okresie starzenia od roku do dwóch lat w beczkach oraz od roku do roku do dwóch lat w butelkach. Wina te posiadają swój charakter i niezwykły aromat wanilii i karmelu.
GRAN RESERVA – wina hiszpańskie wytworzone jedynie z wyselekcjonowanych gron. Okres starzenia w beczkach wynosi minimum dwa lata oraz co najmniej trzy lata w butelkach. Charakteryzują się najwyższą jakością smaków i aromatów. W miarę upływu lat wino to zyskuje na potencjale.