Szczep Gewurztraminer – Ten uprawiany w Alzacji, bardzo aromatyczny biały szczep daje wina mniej lub bardziej wytrawne, w zależności od metody winifikacji. Prezentuje nieskończoną pełnię aromatów owoców liczi, róży czy akacji, ale także przypraw, marakui, suszonych owoców, miodu, janowca i piernika…
Gewurztraminer to typowe wino alzackie, dlatego świetnie pasuje do ostrych dań i serów, takich jak Munster. Równie dobrze będzie smakowało z francuskim rarytasem, jakim jest foie gras oraz w połączeniu z daniami przyprawionymi ziołami. Dodatkowo, to również świetne wino do dań azjatyckich (kuchnia chińska, indonezyjska, wietnamska, malezyjska, tajska i hinduska).
Barwa: intensywny kolor żółty z jasnymi zielonymi nutami. Czerwony kolor winogron ma naturalny wpływ na kolor wina. Nos: Gewurztraminer ma typowo bogate i pełne wigoru aromaty. Bukiet jest bardzo intensywny i złożony, wyczuwalne jest bogactwo egzotycznych owoców (lychee, marakuja, ananas i mango), kwiatów (róże), cytrusy (skórka pomarańczowa) oraz przyprawy (imbir, mięta pieprzowa, goździki, pieprz). Często można również wyczuć aromaty miodu i dojrzałych owoców. Usta: Wino pełne, o mocne strukturze i krągłe. W porównaniu z innymi alzackimi winami, Gewurztraminer może poszczycić się bardziej subtelną świeżością. Podczas degustacji odkrywamy złożoną paletę aromatów.