Na czym polega poprawne otwieranie szampana?

Sylwester tuż tuż, dlatego warto odpowiednio się do niego przygotować w kwestii trunków. Nie chodzi tu tylko o kupno odpowiedniego szampana takiego, jak chociażby Szampan MOUTARD, Grande Réserve, Champ Persin, Brut, Côte des Bar idealnie pasującego na przywitanie nowego roku, ale również zapoznanie się z samą metodą otwierania szampana, która może różnić się od tej, do której prawdopodobnie większość z Państwa jest przyzwyczajonych. Być może otwieranie szampana szablą wygląda niezwykle efektownie, ale poniżej przedstawimy Państwu metodę nieco mniej spektakularną.

Etapy otwierania:

1. Zanim zaczniemy otwieranie szampana należy pamiętać o jego wcześniejszym schłodzeniu.

2. Nożykiem usuwamy metalową folię wokół szyjki butelki.

3. Chwytamy butelkę w taki sposób, żeby jedna ręka objęła w całości korek.

4. Czas na rozplątanie drucianej plecionki, którą możemy zostawić na korku lub delikatnie ściągnąć.

5. Uwaga! Korek należy przykryć serwetką (chusteczka również sprawdzi się w tej roli). Jest to o tyle ważne, że gdy korek wyskoczy z butelki, zatrzyma się on w serwetce, a nie na osobie stojącej obok nas, na suficie lub na ulubionym wazonie pani domu ????

6. Ostatni etap to delikatne wyjęcie korka, które następuje przez jego nieznaczne przekręcenie w jedną i drugą stronę butelki. Ważną rzeczą jest, żeby korek „wyszedł” z butelki pod siłą ciśnienia- nie zależy nam na dużej ilości piany, która wbrew pozorom bardziej szkodzi szampanowi, niż pomaga. Zgoda, że jest to bardzo efektowne, szczególnie kiedy stoi się na podium Formuły 1, jednak podczas takiego wystrzelenia korka stracimy bardzo wiele dwutlenku węgla zawartego w winie, który przecież jest jego kwintesencją. Otwieranie szampana to odwieczna tradycja, bez której nie można wyobrazić sobie świętowania nadejścia nowego roku- dzięki powyższemu poradnikowi będą Państwo mogli pokazać gościom, jak dobrymi gospodarzami jesteście.

Na koniec warto dodać, że otwierając szampana metodą podaną wyżej możemy to zrobić nawet na kilka godzin przed przybyciem gości, nie tracąc z niego żadnego bąbelka!