Większość ludzi, która kiedykolwiek podawała wino do kolacji, zastanawiała się jak skutecznie łączyć wina z potrawami.
Pytanie to jest o tyle ważne, że prawidłowe połączenie wina z potrawami decyduje o tym, czy jesteśmy w stanie osiągnąć pełnię smaku i harmonię wybranej kombinacji. Dobry wybór może sprawić, że smaki wina i potraw będą się idealnie uzupełniać. Aby ułatwić Państwu zadanie, Skarbnica Win skomponowała drobny poradnik, który można przeczytać poniżej.
Wina wytrawne białe i różowe serwujemy do:
- ryb
- owoców morza
- białych mięs
- wędlin
- i delikatnych serów
Białe wina podaje się też jako aperitify, czyli jako przystawkę przed głównym posiłkiem.
Lekkie wina czerwone, młode, o owocowym smaku i zapachu, szczególnie polecane są do:
- czerwonych mięs
- wędlin
- delikatnych serów
- ryb smażonych lub w sosie
Można je też podawać jako aperitify.
Wytrawne wina czerwone serwujemy do:
- czerwonych mięs
- dziczyzny
- ostrzejszych, fermentujących serów
- dań z grzybów
Zarówno czerwone, jak i białe wino wytrawne mogą zostać zastąpione wytrawnym winem różowym.
Wina słodkie podaje się zazwyczaj do deserów. Białe wina półsłodkie i słodkie (ale nielikierowe) pasują także do niektórych ryb oraz potraw z gęsich wątróbek. Czerwone wina słodkie serwuje się również do ostrzejszych serów.
Wina musujące są to jedyne wina, które bez obawy można podawać do wszystkich potraw, jak również, przy specjalnych okazjach, serwować je same. Często podaje się je również jako aperitify.
Odpowiednie połączenie wina z potrawami z pewnością sprawi, że każdy kęs jedzenia będzie świeży, a smak potrawy i wina będzie się stale odnawiał.