Słońce: winorośle potrzebują dużo światła do właściwego rozwoju, jednak nadmierne nasłonecznienie oraz wysokie temperatury występujące często w krajach śródziemnomorskich mogą powodować brak kwasowości oraz osłabienie smaku owoców, a co za tym idzie win.

Temperatura: bardzo ważnym czynnikiem przy uprawie winorośli jest temperatura gleby. Plantatorzy muszą doskonale się orientować w tej kwestii, ponieważ to właśnie temperatura gleby wpływa na to, jakie szczepy należy w danym miejscu uprawiać oraz kiedy sadzić winorośle. Temperatura wpływa również na zawartość polyfenolu w gronach. Zbyt wysokie temperatury podczas dojrzewania gron mogą negatywnie odbić się na smaku wina.

Opady deszczu: krzewy winorośli preferują dość suchy klimat, z opadami wahającymi się w okolicach 300 do 400 mm rocznie. Dystrybucja opadów podczas wegetacji krzewów również ogrywa ważną rolę. Inne czynniki klimatu, które mogą mieć wpływ na wino to wiosenne przymrozki, wiatr oraz mgła.