Wina francuskie obrosły już pewną legendą, a sami Francuzi są niezwykle dumni z wielowiekowych tradycji winiarskich.
Pierwsze wina francuskie zostały wyprodukowane prawdopodobnie już 600 r. p.n.e., kiedy to na teren Francji zostały przywiezione pierwsze krzewy winorośli z Grecji. Wina francuskie początkowo uprawiane były głównie na terenach przykościelnych, co w późniejszych czasach stało się źródłem niemałych przychodów duchownych. Przez długi czas produkcja wina francuskiego przebiegała bez większych przeszkód, aż do czasów nadejścia winiarskich nieszczęść z Ameryki Północnej w XIX wieku, kiedy to winnice zostały poważnie uszkodzone przez choroby grzybowe oraz mszyce. Potem dwie wojny światowe spustoszyły większość winnic. W związku z trudnościami, zaczęto sprowadzać tanie podrabiane wina z zagranicy, które znacznie obniżyły reputację wina francuskiego. W związku z tym, w latach 30.XX wieku zaczęto wprowadzać system kontroli i oznaczeń, aby konsumenci nie mieli wątpliwości, czy uwielbiane przez ich podniebienia wina francuskie rzeczywiście znajdują się w kupowanych przez nich butelkach.