Czasy okupacji terenów dzisiejszej Francji przez cesarstwo rzymskie zaowocowały wykształceniem się kultury uprawy i produkcji wina, również w rejonie Beaujolais. Wykopaliska archeologiczne potwierdzają, że wino było bardzo popularnym trunkiem na tych ziemiach już w 59 roku p.n.e. Beaujolais bierze swoją nazwę od posiadłości Beaujeu, pierwszy książe Beaujeu pojawił się w roku ok 950 – był to Berard, człowiek bardzo mądry, którego zamek dumnie królował nad całym Beaujeu.

Region Beaujolais znajduje się na granicy regionu Burgundii oraz Rodan-Alpy, w departamencie Rodan, Saone i Loara. Winnice regionu zajmują blisko 22,000 ha, rozciągając się na terenie o długości 55 km i szerokości nie większej niż 15 km. Południowy koniec pasa winnic kończy się 10 km od Lyonu, a jego północną granicę wyznaczają winiarnie Maconu. Stolicą regionu Beaujolais jest Villefranche. Region znany jest z wina Beaujolais Nouveau, które obchodzi swe huczne święto w każdy trzeci czwartek listopada – wtedy to na całym świecie usłyszeć można głośny okrzyk „Le Beaujolais Nouveau est arrive!”.