Historia

W XIX wieku winnica Chateau d’Issan została włączona do słynnej klasyfikacji Grands Crus z 1855 roku. Rodzina Cruse, mieszkająca w Medoc od ponad 150 lat kupiła obecną winnicę w 1945 roku i od tego czasu z sukcesem produkuje najlepsze francuskie wina, wykorzystując naturalne bogactwo ziemi i klimatu. Dzisiaj spadkobiercy pierwszych właścicieli nadal produkują wino posługując się metodami, jakie wykorzystywali ich poprzednicy.

 

Winifikacja

Fermentacja wina przebiega w dwóch świeżo odnowionych kadziach, które idealnie nadają się do produkcji wina oraz w klimatyzowanych chais (specjalnych pojemnikach), kiedy mamy do czynienia z gronami poddawanymi fermentacji mlecznej w beczkach. Połączenie wina odbywa się zazwyczaj na przełomie roku (od grudnia do stycznia) – zawsze w obecności dyrektora technicznego i enologa. Następnie przez 18 miesięcy wino dojrzewa w specjalnie do tego celu wyprodukowanych dębowych beczkach.