Historia

Domaine des Malandes to rodzinna posiadłość, która łączy tradycyjne podejście do produkcji wina z najnowocześniejszą technologią. Dzięki temu francuscy plantatorzy z tej winnicy produkują wina o najwyższej jakości. Walory win są wielokrotnie nagradzane są na różnych zawodach. Tajemnica niezwykłego charakteru i finezji win z Domaine de Malandes kryje się w szczególnej trosce podczas pielęgnacji krzewów, a także różnorodna lokalizacja działek. Prowadzeniem winnicy zajmuje się Lyne Marchinve, w której żyłach płynie winiarska krew, od 1972 prowadziła własną winnicę.

 

Winifikacja

Podczas okresu wegetacyjnego winogron, pracownicy Domaine des Malandes starannie kontrolują listowie i owoce na krzewach, skuteczne wykorzystując IPM (integrowana ochrona przed szkodnikami). Gdy nadchodzi pora zbiorów, winogrona osiągają optymalny stopień dojrzałości i jakości. W piwnicach następuje starannie prowadzona winifikacja. Zabiegi winiarza Guénolé Breteaudeau nie ingerują w charakter produkowanych win, ale pozwalają go w pełni wyrazić.

 

Szczep winny, uprawa

Wino produkowane jest w całości z jednego z najsławniejszych francuskich szczepów – z Chardonnay. W winnicy obowiązuje niezwykle rygorystyczna kontrola dojrzewania, a zbiory przeprowadzane są zarówno na sposób ręczny, jak i mechanicznie. Winiarze na równi chronią krzewy przed nadmiernym słońcem, jak i deszczem.

 

Gleba

Głównym celem uprawy winogron w Domaine des Malandes jest to, aby gleba mogła w pełni wyrazić swoją tożsamość i charakter. Chablis posiada jedyną w swoim rodzaju glebę, zwaną Kimmeridgian, która nadaje winom mineralnych i bardzo żywych nut. Tutejsza gleba bogata jest w ił oraz iło-wapień