Szczep Pinot Noir – Unikalny czerwony szczep wykorzystywany do produkcji czerwonych win z Burgundii. Uprawiany jest także nad brzegami Loary (Sancerre), w Alzacji i Szampanii, gdzie często przy produkcji win łączy się go z innymi szczepami. Wina wyprodukowane z Pinot Noir słyną z finezji i aromatów drobnych czerwonych owoców, a także aromatów kakao, kawy, cynamonu, borowików, skóry, daktyli, przypraw, fig, pestek czereśni, śliwek, cierni, bzu, wilgotnej ziemi, trufli i wanilii.

Pinot Noir pochodzące z Burgundii jest jedynym czerwonym szczepem uznawanym w Alzacji. Pinot Noir już od czasów starożytnych służy do produkcji win lekkich i owocowych. Jako szczep wykorzystywany do produkcji win AOC, oraz do produkcji Crémants d’Alsace blancs de noirs i Crémants Rosés.

 

Mimo że Alzacja słynie przede wszystkim z produkcji wyśmienitych win białych, to liczne kościelne dokumenty (np. zestawienia magazynowe klasztornych piwnic) oraz podatki naniesione w średniowieczu przez kościół, potwierdzają, że w Alzacji produkowano równie dobre wina czerwone. Pośród 40 szczepów alzackich, najsłynnieszym jest Pinot Noir. Spadek produkcji czerwonych win rozpoczął się w XVI wieku i przetrwało ono dzięki winnicom Ottrott, Saint Léonard, Boersch, Saint Hippolyte, Rodern oraz Marlenheim. Wina, które dziś uważa się za nowość w regionalnej produkcji, w rzeczywistości mają swoje korzenie jeszcze w średniowieczu.

 

Pinot Noir Rosé (lub lekkie czerwone wino) jako wino wytrawne, lekko owocowe jest świetnym dodatkiem do tradycyjnej kuchni wiejskiej lub na pikniki. Świetnie komponuje się z daniami z kiszonej kapusty (np. bigos), grillowanymi mięsami i sałatami. Należy podawać je schłodzone. Czerwone Pinot Noir, dzięki dłuższej maceracji i dojrzewaniu w drewnianych beczkach, jest winem bardziej zrównoważonym i pełnym. Charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem i intensywnym aromatem wiśni. Doskonale będzie smakował z białym mięsem, kurczakiem, niektórymi serami a dzięki łagodnym taninom może być również podane do dań rybnych. Można podać je do dań z Bliskiego Wschodu lub Maroka (hummus, tabouleh, jagnięcina, kuskus). Jeśli zaś chodzi o desery, to najlepiej zaserwować je do czekoladowych deserów lub deserów z czerwonych owoców albo jagód.

 

Alzacki Pinot Noir jest lekkim, świeżym winem pełnym aromatów wiśni, malin i jagód, charakteryzują je miękkie taniny. Najczęściej Pinot Noir dojrzewa w drewnianych beczkach, dzięki czemu jest winem złożonym i pełnym o pięknym kolorze i aromacie dojrzałych owoców lub skóry.