Szczep Pinot Gris – Biały szczep, z którego powstaje wino zwane niegdyś Tokajem Alzackim. Daje wino wysokiej jakości, finezyjne, szczególnie gdy winogrona zbierane są późno. Wyczuwalne są aromaty moreli, kakao, cynamonu, grzybów, wiciokrzewu, wosku, białych owoców, marakui, dymu, janowca, orzechow, miodu oraz grejpfurta.

 

Zgodnie z dawną legendą, około 1565 roku krzewy winne zostały przywiezione przez węgierskiego barona Lazare de Schwendi z miasteczka Tokay. Lazare służył Austriakom w trakcie wojny z Turcją. Posiadał liczne ziemie, między innymi w Bade i Alzacji, zarządził by przywiezione przez niego szczepy zasadzono w Kientzheim (jego pałac istnieje do dziś i jest własnością bractwa Saint Etienne). W owych czasach europejskie winnice marzyły, by produkować węgierskiego Tokaya, który był cenionym winem pochodzącym ze szczepu Furmint. Jednak, jak sugerują eksperci, szczepy które przywiózł Lazar nie miały nic wspólnego ze słynnym szczepem węgierskim. Uważają oni, że Pinot Gris pochodzi z Burgundii, ten słynny z możliwości produkcji wina bardzo wysokiej jakość i bardzo mocno skoncentrowanego nazywane szczep nazywano Grauer Tokayer. Do roku 1970 Pinot Gris nazywano Tokay Gris, następnie Tokay d’Alsace, Tokay Pinot Gris, aż w końcu od 1 kwietnia 2007 roku przyjęto nazwę Pinot Gris. Szczep ten, wraz z takimi wielkimi szczepami jak Riesling, Gewurztraminer oraz Muscat pozwala na produkcję win z klasy AOC Alzacja.

 

Pinot Gris ze względu na swój mocny i wyrazisty charakter najlepiej komponuje się ze złożonymi potrawami i jest wyjątkowym białym winem, które doskonale smakuje z daniami, do których tradycyjnie podaje się wina czerwone. Dobrze więc podać je do dań z cielęciny, wieprzowiny lub drobiu, zwłaszcza gdy mięsa te podawane są z gęstymi sosami. Równie smaczne połączenie będzie, gdy podamy wino do podrobów (wątróbka, cynaderki) albo do risotto. W Alzacji Pinot Gris podaje się do tradycyjnych dań z wieprzowiny z ziemniakami (Baeckeoffe). Ze względu na wyjątkową równowagę Pinot Gris między bogactwem a świeżością wino stanowi doskonały dodatek zarówno do słodkich, jak i kwaśnych dań, np. do słynnego francuskiego rarytasu – foie gras. Pinot Gris będzie również wspaniałym winem samym w sobie, np. podanym na aperitif.

 

Barwa: przepiękna złoto-żółta lub bursztynowa barwa. Nos: Pinot Gris jest winem mniej intensywnym, o wspaniałych złożonych aromatach. Często wyczuwalne są palone nuty: aromat runa leśnego, spalonych pędów winorośli, grzybów, suszonych owoców, moreli, miodu, wosku pszczelego i piernika. By w pełni odkryć bogactwo aromatów Pinot Gris, należy przed podaniem przelać je do karafki. Usta: Pinot Gris jest szlachetnym winem, które gwarantuje wspaniałe doznania, jest krągłe, lekko słodkie i zawsze bardzo świeże. Niezwykła harmonia i jednoczesne intensywne aromaty sprawiają, że jest jedno z bardziej atrakcyjnych win.