Szczep Muscat – Biały szczep winny uprawiany w wielu rejonach południowej Francji. Wykorzystywany jest do produkcji win łagodnych i naturalnych, takich jak Muscat de Frontignan, de Lunel, d’Alsace, de Rivesaltes, de Mireval, de Beaumes de Venise, de Saint Jean de Minervois oraz Banyuls, Maury… Wyczuwalne są aromaty miodu, lipy, róży, wosku pszczelego, kwiatów cytrynówki.

 

To wino najlepiej smakuje, gdy jest młode. Jego wspaniały wytrawny smak doskonale pobudza apetyt i dlatego w najlepszych alzackich restauracjach podawane jest jako aperitif. Muscat jest najlepszym winem, jakie można podać do szparagów. Doskonale podnosi smak dań warzywnych, smażonych jak i gotowanych.

 

Barwa: jasnożółta barwa wina z delikatnymi srebrnymi odcieniami Nos: To najlepszy przykład wina o wyjątkowych pierwszych aromatach, intensywnych i wyraźnie owocowych, którym towarzyszą niekiedy aromaty kwiatowe. Usta: wino wytrawne, podczas próbowania ma się wrażenie, jakby smakowało się dojrzałe winogrona. W winie odnajdziemy dojrzałość i przyjemną gorycz, która jest idealnie zrównoważona.