Otwieranie wina może samo w sobie być rytuałem. W końcu kto to z nas nie lubi widoku odkorkowywania butelki dobrego wina?

Poniżej mogą Państwo poznać sześć kroków do właściwego otwierania butelki wina.

  1. Otwórz ostrze korkociągu i użyj go do ściągnięcia folii z szyjki wina. Należy pamiętać, że powinno się usunąć całą folię z szyjki.
  2. Zamknij ostrze korkociągu i przetrzyj szczyt korka wilgotną serwetką. Ta czynność pozwoli Ci usunąć wszelkie zanieczyszczenia, które zebrały na korku.
  3. Otwórz spiralę korkociągu. Jedną ręką przytrzymaj szyjkę butelki, drugą – korkociąg.
  4. Wbij spiralę korkociągu w środek korka, trzymając go tak prosto jak to możliwe. Jest to o tyle ważne, że jeżeli nie trafimy w środek, bardzo łatwo ukruszyć, a nawet całkowicie zniszczyć korek. Naciskaj go i powoli obracaj w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara tak długo, dopóki korkociąg nie wbije się prawie cały w korek.
  5. Przytrzymaj mocno butelkę, chwyć mocno uchwyt korkociągu i pociągnij prosto do góry. Korek powinien całkiem wyjść z butelki. Pamiętajmy, że otwieranie wina powinno przebiec tak, by korek nie wydał charakterystycznego dla otwieranej butelki dźwięku.
  6. Przetrzyj jeszcze raz szyjkę butelki chusteczką by usunąć resztki korka.

Otwieranie wina zakończone! Nie pozostaje nic innego jak delektowanie się smakiem naszego trunku.

Wino po otwarciu powinno być spożyte w miarę szybko, najlepiej w tym samym dniu, gdyż w kontakcie z powietrzem trunek utlenia się i zaczyna tracić swoje właściwości.